pH
pH-metr to przyrząd służący do pomiaru aktywności jonów wodorowych wyrażonych
skalą kwasowości i zasadowości roztworów wodnych związków chemicznych. Roztwory
kwaśne to te o pH mniejszym niż 7 a zasadowe te o pH większym niż 7. Podstawowa
skala w zakresie podlegającym pomiarowi od 0 do 14. Czysta chemicznie woda ma pH
równe 7 (neutralne), chociaż jeśli jest ona wystawiona na działanie atmosfery będzie
ono zwykle niższe ze względu na zakwaszający efekt dwutlenku węgla, który dobrze
rozpuszcza się w wodzie.
Jednomolowy roztwór kwasu solnego ma pH równe zero, natomiast jednomolowy roztwór
wodorotlenku sodu ma pH równe 14. Oznacza to, że są odpowiednio skrajnie kwaśne
i skrajnie zasadowe. Jeszcze silniejsze roztwory mogą mieć pH nieznacznie większe
od 14 lub nieznacznie mniejsze od 0.
Przykładowo:
pH Coca-Coli to ~2 , pH wody z ogórków to średnio ~1. Sok żołądkowy ma pH około 1,
po posiłku jego pH zmienia się do ok. 3. Sucha skóra niemowlaka ma pH około 6.5, czyli
jest lekko kwaśna. pH wody deszczowej w równowadze z dwutlenkiem węgla wynosi 5,6.
Natomiat pH kwaśnych deszczy spada nawet do 3,0.
605 310 220